Kategoriat
Tapaamiset Uutiset

Tapaaminen 08/2020 — Saavutettavuus, pelikehittämisen hyödyt

Lakeuksien devaajat kokoontuivat perjantaina 14.8. kolmatta kertaa tänä vuonna pienellä porukalla Framin Swingi-kokoustilaan.

Paikalle saapui neljä kuulijaa, ja sämpylät maistuivat luennon lomassa. Kiitos Gofore tarjoiluista!

Tapahtuman alkuperäinen kutsu löytyy Eventbritestä.

Saavutettavuus komponenttikirjastoa tehdessä

Sami Korpela, ohjelmistosuunnittelija Goforelta, kertoi saavutettavuusesta UI-komponenttikirjastojen suunnittelun ja toteutuksen osalta.

Samin tulokulma saavutettavuusmaailmaan liittyy hänen työhönsä Suomi.fi Design Systemin kehittämisessä.

Sami demosi saavutettavuushaasteita pelit.fi-sivuston osalta; fokuksen siirtäminen näppäimistöä käyttäen ei aina ollut visuaalista, ja kuvien alt-teksteissä oli sama informaatio kuin tekstinä kuvan alla.

Samin esityksen voit ladata markdown-formaatissa alta, ja voit muuntaa sen esitysmuotoon reveal-md -kirjaston avulla.

Samin löydät myös GitHubista ja Twitteristä ja tietenkin Lakeus-Devaus Slackistä nimimerkillä @skipadu.

Pelikehittämisen hyödyt

Illan toisen esityksen piti Jussi Rasku. Hän kävi läpi pelikehittämisen hyötyjä lasten opetuksessa. Lapset ovat motivoituneet peleistä ja pelaamisesta, joten koodaamisen opettelu peliesimerkein on mielekästä lapsille.

Kyky ohjelmoida on kuin supervoima. Jos sinulle annetaan rautamies ja sinä olet se, joka osaa sitä komentaa, on sinulla supervoima.

Tulevaisuuden maailman rakentavat ne, jotka osaavat ohjelmoida.

Jussi Rasku

Jussi kertoi myös vaikuttuneensa OpenAI GPT-3 -tekstigeneraattorista; mallin voi ”virittää” tietynlaisella datalla ja se voi luoda lisää materiaalia oppimansa perusteella. Esimerkissä aalli haastatteli itse itseään. Sisäinen dialogi on yksi tietoisuuden tasoista. Mieti: kone käy sisäistä keskustelua itsensä kanssa.

Jos annat kotileipurille reseptin, jossa pyydetään lisäämään jauhot, hän saattaa rojauttaa koko pussin kerralla. Hän tarvitsee siis yksityiskohtaisemmat ohjeet. Ohjeiden on siis tarpeellista olla joskus piinallisenkin yksityiskohtaisia.

Ohjelmointi on piinallisen yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle.

Jussi Rasku

Jussin esityksen löydät PDF-muodossa alta.